Skip to content

Updraft Blog Because people and psychology are sooo interesting

Nov 04 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

How to: Daily Stand Up

Scrum kent een aantal evenementen die het proces helpen en het team inzicht en controle geven over hun werk en het proces. Hoe kun je dit zo optimaal mogelijk doen als het gaat om de Daily Standup – een van de vier vergaderingen binnen Scrum.

In dit artikel vind je onder andere het doel van de vergadering, tips over hoe je er het meeste uit kunt halen en wie er in welke rol bij is.

Sep 05 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Leren van moeilijke situaties

Waarom gebeurt dit mij nou weer? Wanneer krijg ik nou eindelijk lucht? Het is altijd alleen maar moeilijk en zwaar. Dit zijn vast wel eens uitspraken die je gehoord hebt of zelfs zelf geuit hebt.

Moet je het maar allemaal ondergaan en wachten tot het weer over is, en de volgende situatie je overvalt? Of zou je er iets aan kunnen doen? En zo ja, wat dan?

Aug 16 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Wat is hooggevoeligheid?

Emoties en gevoelens zijn nog altijd niet volledig geaccepteerd als gezond en normaal. Je hoort nog vaak genoeg 'stel je niet aan' of iets in die strekking. En als het dan gaat over hooggevoelig zijn, denkt men meteen aan extreme drama queens en zwakke mensen die nergens tegen kunnen.

Is dat wel zo? Wat is hooggevoeligheid eigenlijk echt? Zijn hooggevoelige mensen echt zwakkelingen?

Aug 02 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Waarom is het lastig hulp te aanvaarden?

In de huidige maatschappij zijn we vaak op onszelf aangewezen. We leren al heel vroeg dat we dingen zelf moeten oplossen en dat niemand je zal helpen. Soms gebeurt dat al zo vroeg als in de kindertijd in relatie tot ouders. We zijn verleerd om hulp te vragen en vaak wordt het gezien als een zwakte om te vragen.

Is het echt zo erg om te vragen voor hulp en is het zwak als je hulp kunt gebruiken? Wat gebeurt er in je hoofd als je om hulp vraagt? Wat gebeurt er in het hoofd van degene die je iets vraagt? En betekent dat dat we het toch maar beter allemaal zelf moeten doen of is er misschien een mogelijkheid om toch te voelen dat we niet alleen zijn?

Jul 19 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Howto: organiseren van Retrospectives

Scrum is een empirische methode. Het verbeterproces is een er belangrijk onderdeel van Scrum. Hoe kun je er dan voor zorgen dat een Retrospective zo goed mogelijk daaraan bijdraagt en jij aan de Retrospective?

Jul 05 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Weet je écht wat je wilt?

Veel mensen zeggen dat ze echt wel weten wat ze willen in een relatie, in hun werk en in vriendschappen. Op heel wat online-dating-profielen zie je dat dan ook staan en ze verwachten dat de ander ook weet wat hij of zij wil.

Hoe weet je of je echt weet wat je wilt? Hoe duidelijk is het voor jezelf? Hoe goed ken je jezelf om te kunnen zeggen dat je weet wat je echt wil en nodig hebt? En hoe kom je er dan achter als je het nog niet helemaal helder hebt?

Jun 21 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Doelen stellen met de hulp van anderen

Elk jaar op 1 januari maken we voor onszelf nieuwe doelen voor het komende jaar. We noemen het goede voornemens. Naar de sportschool, stoppen met roken, dat project of studie eindelijk beginnen. En vaak lukt het om dat in januari vol te houden en misschien ook nog wel in februari.

Hoe kun je het beste doelen stellen en ervoor zorgen dat je toch dingen kunt bereiken die je graag wilt doen?

Jun 07 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Kun je Scrum ook buiten de IT gebruiken?

De meesten van jullie die van Scrum gehoord hebben, zullen het snel associëren met softwareontwikkeling. En voor 20 jaar is dat ook waar het voor ontwikkeld was. Is het alleen bruikbaar in de IT? Of kunnen we misschien ook op andere plaatsen gebruik maken van de methode?

May 17 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Deel 2: wat doet een Scrum Master in een dag?

Als je er zo over nadenkt, is het misschien best lastig te bedenken wat een Scrum Master zo de hele dag zou moeten doen. Is het wel echt een fulltimebaan? Welke taken horen bij de rol? Is hij niet zo klaar met het regelen van ruimtes voor de Scrum Events en het voorbereiden daarvoor?

Toch maar eens een tijdje meelopen met een Scrum Master dan? Let’s go…

May 03 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Deel 1: wat doet een Product Owner in een dag?

Is het je helemaal duidelijk wat een Product Owner zou doen een hele dag? Als dat lijstje met User Stories staat, dan hoef je toch niet de hele dag te gaan zitten schuiven met de prioriteit? Hoe kan de Scrum Guide daar een volledig aparte rol van maken als dat alles is?

Misschien toch maar een Sprint meelopen met een goede Product Owner? Kom mee...