Skip to content

Updraft Blog Because people and psychology are sooo interesting

Aug 16 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Wat is hooggevoeligheid?

Emoties en gevoelens zijn nog altijd niet volledig geaccepteerd als gezond en normaal. Je hoort nog vaak genoeg 'stel je niet aan' of iets in die strekking. En als het dan gaat over hooggevoelig zijn, denkt men meteen aan extreme drama queens en zwakke mensen die nergens tegen kunnen.

Is dat wel zo? Wat is hooggevoeligheid eigenlijk echt? Zijn hooggevoelige mensen echt zwakkelingen?

Aug 02 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Waarom is het lastig hulp te aanvaarden?

In de huidige maatschappij zijn we vaak op onszelf aangewezen. We leren al heel vroeg dat we dingen zelf moeten oplossen en dat niemand je zal helpen. Soms gebeurt dat al zo vroeg als in de kindertijd in relatie tot ouders. We zijn verleerd om hulp te vragen en vaak wordt het gezien als een zwakte om te vragen.

Is het echt zo erg om te vragen voor hulp en is het zwak als je hulp kunt gebruiken? Wat gebeurt er in je hoofd als je om hulp vraagt? Wat gebeurt er in het hoofd van degene die je iets vraagt? En betekent dat dat we het toch maar beter allemaal zelf moeten doen of is er misschien een mogelijkheid om toch te voelen dat we niet alleen zijn?

Jul 05 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Weet je ├ęcht wat je wilt?

Veel mensen zeggen dat ze echt wel weten wat ze willen in een relatie, in hun werk en in vriendschappen. Op heel wat online-dating-profielen zie je dat dan ook staan en ze verwachten dat de ander ook weet wat hij of zij wil.

Hoe weet je of je echt weet wat je wilt? Hoe duidelijk is het voor jezelf? Hoe goed ken je jezelf om te kunnen zeggen dat je weet wat je echt wil en nodig hebt? En hoe kom je er dan achter als je het nog niet helemaal helder hebt?

Jun 21 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Doelen stellen met de hulp van anderen

Elk jaar op 1 januari maken we voor onszelf nieuwe doelen voor het komende jaar. We noemen het goede voornemens. Naar de sportschool, stoppen met roken, dat project of studie eindelijk beginnen. En vaak lukt het om dat in januari vol te houden en misschien ook nog wel in februari.

Hoe kun je het beste doelen stellen en ervoor zorgen dat je toch dingen kunt bereiken die je graag wilt doen?

Apr 05 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Escape games - meer dan een spel

Ik ben zelf al een aantal jaar groot fan van escaperooms en escape-games. Ik heb met een aantal vrienden zelfs een paar keer meegedaan met het NK-escaperooms.

Is het alleen maar tijdverdrijf, het oplossen van een paar puzzeltjes binnen een bepaalde tijd? Of zit er meer bij en heb je er meer aan?

Feb 15 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

Ben je een weerwolf of vampier?

Gefascineerd door weerwolven en vampiers, ben ik onderzoek gaan doen. Eerste verhalen over deze wezens laten niet zo'n vriendelijke karakters zien als we meer en meer gewend zijn uit hedendaagse films en series.

Waar komen de verhalen vandaan en zijn er overeenkomsten zoals we deze in ons dagelijkse leven tegen zouden kunnen komen?